Uncategorized

Andezit din Transilvania

Andezit din Transilvania. O scurta istorie a pietrei de Andezit

Andezit din Transilvania. Andezitul este numele folosit pentru o familie de roci cu granulatie fina, are de obicei o culoare deschisa de gri pana la gri inchis. Andezitul este bogat in minerale si contine biotit, piroxen sau amfibol. Andezitul de obicei nu contine cuart sau olivina.

Andezitul se gaseste de obicei in fluxurile de lava produse de stratovulcanii. Deoarece lava este racita rapid cand ajunge la suprafata, in genaral contin mici cristale. Granulele minerale sunt de obicei atat de mici intrucat nu pot fi vazute cu ochiul liber. Unele pietre care sau racit rapid contin particule de sticla pe cand pietrele care sau format din lave care contineau o cantitate mai mare de gaz acestea au o textura veziculara sau amigdala.

 

 

Unde se formeaza Andezitul?

Andezitul si dioritul sunt roci obisnuite ale crustei continentelor, deaspra zonelor de subductie se formeaza in generl, dupa ce o placa oceanica se topeste in timpul coborarii sale in zona de dubductie pentru a produce o sursa de magma. Dioritul este o roca calcaroasa granulata grosiera care se formeaza atunci cand magma nu a erupt ci in schimb cristalizata incet in crusta pamantului. Andezitul este o stanca cu granulatie fina care de formeaza atunci cand magma erupe pe suprafata si se cristalizeaza repede.

Andezitul si dioritul au o compozitie intermediara intre bazalt si granit. Acest lucru se datoreaza faptului ca magmele lor s-au format din topirea partiala a unei placi oceanice bazaltice. Aceasta magma poate sa fie o combinatie granitica prin topirea rocilor granitice pe masura ce se urca sau se amesteca cu magma granitica.

 

 

Andezitul este numit dupa Muntii Andezi din America de Sud. In Anzi se intampla ca fluxuri de lava intercalate cu depozitele de cenusa si tuf pe coastele abructe ale stratovulcanilor. Stratovulcanii andeziti se gasesc deasupra zonelor de subductie din America Centrala, Mexic, Washington, Oregon, Arcul Aleutian, Japonia, Indonezia, Filipine, Caraibe si Noua Zeelanda.

 

Gazele dizolvate si eruptile Vulcanice

Unele magme porduc eruptii vulcanice deasupra zonelor de subductie, contin cantitati enorme de gaz dizolvat in greutate. Acest gaz poate avea mai multe origini dintre care:

  1. Vaporii de apa produsi atunci când sedimentele de ocean pe o placa oceanica sunt incalzite intr-o zona de subducție.
  2. Vaporii de apa produsi atunci când mineralele hidrice se deshidrateaza în caldura unei zone de subducție.
  3. Dioxidul de carbon produs de magma in crestere se confrunta cu roci carbonatate, cum ar fi calcarul , marmura sau dolomitul .
  4. Vaporii de apa produsi atunci când o camera de magma in crestere se confrunta cu ape subterane.

 

 

Multe turbulente vulcanice si eruptii de cenusa apar atunci cand ermetismul aezitic cu descarcare de gaze a izbucnit. Presiunea gazului care provoaca eruptia sufla in atmosfera mari cantitati de mici particule de roca si magma. Aceste particule pot fi suflate în atmosfera si transportate pe distante lungi de vant. Acestea cauzeaza adesea probleme pentru aeronavele care opereaza in vant de la vulcan.  

Mai multe aplicatii despre andezit

One thought on “Andezit din Transilvania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.